Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Eksportbedriftene rocker!

21. April 2018

foto: Stian Frøysang

Eksport= arbeidsplasser og velferd. I vrimmelen av Idolkonkurranser, rosabloggere og Wannabees viser vi med Eksportprisen, at også Eksportbedriftene rocker.

I fem år har jeg vært så heldig å få lede juryen, som kårer vinneren av årets Eksportpris. Gjennom dette arbeidet får vi bli kjent med 40-50 ulike bedrifter hvert år. De nomineres av ansatte, styrer, banker, virkemiddelapparatet og andre, som ser og forstår hvilken fantastisk jobb som gjøres rundt om i landet. Her finner vi grundere, familiebedrifter gjennom generasjoner, teknologiske vidunderbarn og riktige hverdagshelter, som jobber frem produkter, tjenester og systemer som verden vil ha.

I år vant Airthings AS i Oslo. De har utviklet og produserer små forbrukerrettede målere for CO2 gass, Radon og gasser, som ødelegger vårt inneklima og skader helsa.Bak produktet står en gjeng dedikerte mennesker med kjernefysikere, ingeniører og produktutviklere. Like viktig, folk som forstår å utvikle salgs og markedsapparat i et globalt marked. Målerne finnes i hylla hos Clas Ohlson, hos enorme Home Depot og selvsagt på nett. 90 prosent går til eksport. Markedet der ute er uendelig stort, og de passerer kanskje 100 millioner i år. Verdiskapingen skjer i og ut fra Norge. Folkene bak suksessen er i flytsonen. De vil mer- og dette er en bedrift som virkelig rocker!

Det gjør det også av tidligere prisvinnere. I fjor, 3B-Fibreglass på Birkeland i indre Agder. De har snudd nedgang og tunge tider til kompetente og konkurransedyktige produkter for verdens vindmølleindustri. Året før, Storm Geo, som vi kjenner fra ansiktene på værmeldingene i TV 2. Bedriften selger sikre værdata og prognoser internasjonalt. 80 prosent selges ut av Norge. De bidrar til bedre beredskap og økonomi for energiforsyning, fiskeriforvaltning og mye annet, som trygger vår hverdag og sikrer arbeidsplasser, økonomi og økologi.

Lerøy Seafood som med sine 3800 ansatte setter 5 millioner måltider mat på bordet til verdens befolkning hver dag, vant i 2015. Den første prisvinneren var Jets Vakuum. De har produsert toaletter og lukkede sanitærsystemer med minimalt vannforbruk til verdens skipsdfart i tiår. Den teknologien er flyttet på land- i miljøets tjeneste. Innovasjon fra Norge, for en tryggere og mer bærekraftig hverdag for verden.

Jeg er ydmyk overfor alle de bedriftene, som hver for seg skaper produkter, utvikler systemer, tilbyr arbeidsplasser, finner markeder og tjener penger. Jeg er stolt over å få løfte disse frem, og få synliggjøre hva de gjør gjennom Eksportprisen. Deres ansatte og bedriftene er rollemodeller og bør være mål for de unge som søker utdanning og fremtid rundt om i alle kriker og kroker av landet vårt. For meg trumfer de rosabloggere, bling og glamour – alltid. Eksportbedriftene rocker!Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 257 other subscribers