Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Amos Rex- kunst og opplevelser i Helsinki

14. Oktober 2018

 

 

Denne uka fikk jeg sjansen til å oppleve Helsinkis mangfoldige kulturtilbud. Kunst og design i verdensklasse. Siste skudd på stammen er AMOS Rex, et riktig Kinderegg av et kunstmuseum.

Rammen om museet er et smykke av et Art Deco bygg. Huset ble oppført til det som skulle vært Olympiaden i Helsingfors i 1940. Det ble raskt  en kjær del av byen, og huset tidligere en kjent kino. Med penger fra den private stiftelsen etter Amos Anderson, er den nå forvandlet til et spektakulært og inkluderende kunstmuseum. Dette Youtube klippet gir et godt bilde av den fantastiske digitale åpningsutstillingen, signert teamLab.

Tre ting spiller sammen. Et ikonisk bygg. Nyskapende arkitektur som åpner uterommet og innbyr til aktiv bruk. Og, ikke minst, en spennende og mangfoldig kunstsamling. Jeg legger ikke skjul på, at den digitale fargesprakende jungelen er en viktig forklaring på den umiddelbare publikumssuksessen. Men, den spiller også opp og inviterer til besøk i den største samlingen av moderne kunst i Finland.

Nyhetens interesse, joda, men 120-130.000 besøkende de første fem ukene bygger publikum, opplevelser og nysgjerrighet hos nye besøksgrupper. Kunstnerne i teamLab har gitt barn og unge en nøkkel til livslang glede over skapende og kreativ kunst.

De små setter selv farge og karakter på et uttall av fabeldyr og jungelskapninger. Spent leverer de tegningene sine til museumsvertene, og bildene scannes og animeres i løpet av sekunder.

Barna går stolte og forventningsfulle ut på oppdagelsesreise i museets eventyrverden av lyd, farger og bilder. De finner sine egne kreasjoner igjen. Små bidrag av ulik kvalitet, men de føyer seg inn i et kunstnerisk hele, og senker terskelen for fremtidige opplevelser og forståelse. Kunsten er inkluderende.

Finansieringen av Kunstsiloen i Kristiansand begynner å falle på plass. Vi har et ikonisk bygg, kaikant og naboskap innbyr til aktiv bruk og rekreasjon, og Tangensamlingen er unik og spennende. Greier museet også å kombinere dette med eventer, opplevelser og arrangementer for barn, unge og familer ligger alt til rette for å skape en spektakulær attraksjon.

Da Trine Skei Grande og Regjeringen nylig annonserte tilsagn om 175 millioner til Kunstsiloen, la hun vekt på samspillet mellom kulturlivet på Sørlandet, lokalt næringsliv, reiseliv og hele samfunnet forøvrig

Det har jeg tro på. Denne uka fikk jeg en smak på hva det kan bli- AMOS Rex i Helsinki er blitt et Kinderegg av opplevelser i kunstens verden. Det gjør inntrykk og skaper forventninger til nye opplevelser- og snart kommer Kunstsiloen.Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 242 other subscribers