Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Eksportbedriftene- Velferdsstatens frontsoldater

4. Mai 2019

Eksportprisen 2019 gikk til Cambi AS. Prisen løfter frem Norges fremste og mest innovative eksportbedrifter. Det er disse som sikrer verdiskapingen, og er velferdsstatens frontsoldater.

I juryen for denne prisen blir vi presentert for et utrolig mangfold av ulike suksessrike, innovative og livskraftige bedrifter fra alle deler av landet. Cambi AS, som stakk av med seieren i år, har utviklet en egen teknologi og metode for behandling av kloakkslam. Kult er det, at de er blitt eget oppslagsord i Store Norske Leksikon, anerkjent for å ha utviklet teknologien- termisk hydrolyse. Kulere er det at denne metoden i dag brukes for å omdanne kloakk fra mer enn 75 millioner mennesker verden rundt til høyverdig gjødsel og jordforbedring.

Globalt pågår en heftig urbanisering, og stadig økende befolkning i verdens megabyer krever nye bærekraftige løsninger. Det Cambi leverer er virkelig den ultimate sirkulær-økonomi. Norsk teknologi, markedsforståelse og verdiskaping som skaper sysselsetting, overskudd og de skatteinntekter velferdsstaten hviler på. Erkjennelsen av denne åpenbare og livsviktige sammenheng synes å glippe i Norge. I en undersøkelse gjort for Arbeidsgiverforeningen Spekter svarer bare halvparten av de spurte, at de er enig i påstanden om at verdier må skapes før de kan fordeles. Det er ikke mindre enn oppsiktsvekkende, og verre- hver tredje politikersier sier seg heller ikke helt enig.

Vi har en stor pedagogisk oppgave foran oss. Vi må heie på dem som satser tid, penger, engasjement og skaperkraft på å etablere bedrifter som kan tjene penger. Lønnsomhet er ryggraden i næringslivet, og bedrifter som går med overskudd gir verdier som kan fordeles for å betale den velferden vi har vennet oss til å nyte godt av i Norge. Vi har bygget opp et fantastisk oljefond, og høster hvert år enorme inntekter til statsbudsjettet fra avkastningen av dette. Men, toppen av oljeproduksjonen er bak oss, og innbetalingen til fondet går ned.  Vi kan ikke leve som rentenister. Vi lever av hverandres arbeid og de verdiene og den lønnsomhet bedriftene våre skaper.

I år hadde vi rundt 70 bedrifter nominert til Eksportprisen. Vi ser etter verdiskaping i Norge, lønnsomhet over tid, innovasjonsevne og ivaretakelse av samfunnsansvar og miljø. Lønnsomhet er avgjørende. Hvis ikke bedriftene tjener penger ødes verdier. Jeg fristes til å hente frem min gamle sjefs fyndord. Som Industriminister sa Jan P. Syse alltid- “Jeg foretrekker selv det minste overskudd fremfor det mest sofistikerte underskudd”. Det er bunnlinjen som skaffer inntekter, penger og skatt som kan fordeles til helse, skole, politi, kultur og alt annet vi forventer av hjelp og tjenester. Vi må heie på de som gjør jobben. Eksportprisen er en måte å gjøre dette på. Heia Cambi, og alle dere andre som er nominert, presentert og premiert.

Penger må tjenes før de kan fordeles. Jobben må gjøres. Siden årets vinner har suksess med miljøriktig behandling av kloakkslam illustrerer jeg dette med bildet fra en  liten bedrift i samme bransje i Vennesla. De sender septikbilen sin ut i trafikken med slagordet- “du driter- vi sliter”. Sammenhengen er åpenbar!

God Helg – og god arbeidsuke.Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 239 other subscribers