Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Har du fått opp båden, Bernander?

5. Oktober 2017

Det har vært ei begivenhetsrik uke i Kristiansand. Monsterregn og 500 års flom har satt bygd og by på hodet. Denne morgenen virker ting å være tilbake til det normale. Det store eksistensielle spørsmålet er, har du fått opp båden Bernander?

Dagsrevyen, TV2 og store og små mediehus har i dagesvis hatt Kristiansand og Sørlandet som førsteoppslag. Helikopterne har hengt i lufta over Boen Fossen, og oppover langs Otra og Topdalselva. Store deler av hjembygda Tveit ble satt under vann. Over 200 mm regn på noen dager, bilder av stengte veier, oversvømmelser og enorme materielle skader står igjen på netthinnen. Det var spektakulære bilder vi fikk se av elva og fossen, som var nær ved å ta med seg anleggene på Boen Bruk. Utallige båter ble tatt av strømmen, senket eller slått til pinneved mot brygger og forstøtningsmurer.

Kommunalministeren og Olje-og Energiministeren har vært på befaring. Det er godt de er på saken, for her blir det mange nødvendige drøftinger mellom statlige, regionale og kommunale myndigheter for å gjenoppbygge, sikre og utvikle kritisk infrastruktur. Det å sikre liv, helse og eiendom fremover er et felles anliggende. Klimascenariene er skremmende, og plutselig veldig nære. Dette er ekstremvær vi må regne med.

Men, så har det stilnet etter stormen. Denne morgenen er det klarvær. Sola står opp over Randesundlandet og kaster et blekt skinn over båthavna i Langfeldts Allmenning. Det er småkaldt, og det begynner å bli lenge siden Reiseradioen markerte sesongslutt med Kirsti Sparboe, og en sommer er over. Det er det årlige tilbakevendende, skal- skal ikke. Det er på tide å få tatt opp båten, og denne morgenen fikk jeg spørsmålet fra en av båtforeningens veteraner.  Ja, i år fikk jeg gjort det før flommen og høststormene slo til. I båthavna begynner opplagsplassene å bli fyllt opp, men etternølerne er fortsatt mange.

Båtplassen min er tom. Daycruiseren er tatt i forvaring, og jeg slipper å frykte for vær og vind, is og snø som knekker opplagskrybber og presenninger, eller naboens skadefro blikk og kommentarer, om det skulle gå galt. Har du fått opp båden, Bernander? Ja, jeg har det. Nå kan jeg la den ligge sammen med forventningene om neste sommer. Glede meg til båtpussen, og vente til vårens store eksistensielle spørsmål for Sørlendingen dukker opp igjen i april- Har du fått båden på vann?

Det har vært ei begivenhetsrik uke i Kristiansand.Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 239 other subscribers