Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Flashback - amerikansk jul på Lista

20. Desember 2015

IMG_0382

Denne helgen fikk jeg en ekstra stor dose av julenostalgi. Hjemme hos oss er det meste allerede på plass, men på kjøretur hjem fra Julebord på Utsikten i Kvinesdal, tok vi veien om 8 Avenue i Vanse på Listalandet. Utvandringen til Amerika var stor fra Sørlandet, men størst fra Farsund/Lista. Fra 1825 til 1975 utvandret 10851 personer fra dette området, mer enn det på samme tid var innbyggere igjen i Farsund kommune. Mange kom hjem igjen, og de tviholder på minner, navn, skikker og tilnytningen til dagene fra “over there”

Bildet er fra “Trunken”, butikken som fører alt hva hjerte begjærer av det som amerikansk er. Pyntet med kaskader av amerikansk julepynt, kjøleskap med Dr Pepper og Snapple, og livsnødvendige artikler som Lønnesirup og Hershey- sjokoladesaus. Innenfor døren slår luktene mot oss. Det lukter barndommens Amerika. Jentene bak disken snakker til og med språket. Jeg fyller en liten pose med Tootsie Rolls og andre godterier, og kjører hjemover med et sterkt sanseinntrykk- et “Flashback” til barndommens jul.

Som hjemvendte norskamerikanere var vi litt annerledes. Jeg kjente ingen andre som hadde blå lys på juletreet, og syntes det var utrolig vakkert. Dandert, med englevatt fikk det et preg av vinterlys og nysnø, finere enn naturen selv kunne frembringe. Lysdekorasjonen med Julenissen og reinsdyrene på ytterdøra, var den gang av det eksotiske slaget, og språket vårt var i mange år en melange av norske og amerikanske fraser. Vi lærte oss av med det! Men for få år siden følte jeg at vi fikk oppreisning, som en verneverdig språklig minoritet. Siv Ringdals arbeider, blant annet  om “Lapskaus Boulevard” og “med 110 volt i huset”, dokumenterte hvordan norsk amerikansk kultur blomstret på Agder. I ei av bøkene har hun til og med tatt med ei ordliste. Denne ble som et offisielt vokabular over mine første barneår. Ingen skulle lenger behøve å smile skjevt over uttrykk som trunken, containeren, scrap book eller feeding station.

Det er nok et døende vokabular, men en grå førjulsdag hos jentene på “Trunken”, og over pannekaker i “The Eight Ave. Diner” kafeen, ble det gjensyn og gjenhør med mitt eget stammefolk. Jeg kan stolt dra hjem å fylle fuglebrettet med solsikkefrø, småfuglene skal nok få sin velfortjente “Feeding Station” hos oss denne jula også.

 

 



Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.