Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Gledesspredere og hverdagshelter

30. Mars 2018

Noen bruker energi og fantasi til å gjøre livet triveligere for andre. Ove, med sine fuglebur er en slik, som setter farge på tilværelsen. Odderøya er blitt hans tumleplass. Her ute mot havet i Kristiansand ligger Odderøya Fort. Festningsverket har med sine kanonbatterier vernet byen og landet mot inntrengere fra Syd,  siden festningsverkene ble anlagt rundt midten av sekstenhundretallet. 9 april 1940 fikk salvene fra kanonbatteriene invasjonsmakten til å snu. Det varte ikke lenge. De kom tilbake, denne gangen uten motstand. Kommandanten på fortet forvekslet signalflagg mellom krigsskipene, og trodde det var Trikoloren og franskmennene som kom til unsetning.

Forlengst er den militære aktiviteten lagt ned. Karantenestasjonen  opprettet  for Danmark, Norge og Holstein huset pestbefengte, syke og elendige. Der har frivillige i HKH Kronprindsregent Frederiks Laug af 1788, nå inntatt Lasaretthøyden og stasjonen. De vedlikeholder bygningene,  og har i respekt for byens og Odderøyas historie fått tillatelse til å flagge med byflagget, som bærer umiskjennelig likhet med Dannebrog. De staselige bygningene huser et mylder av forsvarsforeninger og frivillige. Fra Lasaretthøyden avfyrer HV-08 byens saluttkanoner ved alle offisielle og saluttberettigede anledninger.

Staten og Sjøforsvaret har overlatt Festningsverkene og øya til byen. Mange av de gamle militære bygninger, som huset rekrutter i Kystartilleriet og fryktede sesjonsinnkallinger for unge menn på vei til førstegangstjeneste, er i dag hjem for aktive, kreative og engasjerte innenfor kunst og kulturlivet. Ja, og på bildet ses et av Ove Tønnessens uttallige fuglehus. Her er det Uglehuset, med Lasaretthøyden i bakgrunnen. Ove, bruker sitt overskudd, fritid, fantasi og engasjement til å bygge oppsiktsvekkende, eventyrlige og fargerike fuglebur. Hundretalls  timer går  med til hvert lille hjem og lune rede. De huser et kakkafoni av fuglekvitter av alle slag. Nå er de klare for å tilby lune og tryggge reder i vårens hekkesesong.

Det er ikke bare fulglene, som gleder seg over  Uglehuset, og alle de andrefugleburene som henger i trærne rundt på Odderøyas 0,7 kvadratkilometer. Små og store på  vandring blant fyr, lykter, kunstaktiviterer, antikvariater og gamle forsvarsverk, stopper i begeistring og forundring opp for å beundre fuglehusene. Her kan de undres over sesongenes og slektenes gang, mens stadig nye innvånere finner sin plass i disse innbydende fuglehospitsene.

Det er utrolig mange gledesspredere, frivillige og organisasjoner. De gir av sin tid og krefter for  gjøre hverdagen litt triveligere for andre. Odderøyas Venner er en forening med ildsjeler, som rydder langs stier, ivaretar bygningsmasser og severdigheter. De holder også  liv i kafeen på Søndre Batteri . Her sitter vi stadig vekk med nystekte vafler og skuer utover mot Oksøy og Grønningen Fyr. Venneforeningen, og alle de andre frivillige her ute, er ikke i forsvarets tjeneste for vern om byen og landet. Nei, men de står vern om kulturminner og byhistorie. Med sin utrettelige innsats får de oss ut på tur og ut i naturen. Fra knøttane små å te gamle og grå, vandrer vi langs velpleide stier og  får møte med alt hva Odderøya har å tilby. Det er takk være de frivillige- fotsoldater i helsevern, miljøvern og trivsel for sin tid.

Takk for frivilligheten, gleden og UglehusFølg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 269 other subscribers