Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Her hviler Tordenskjold, og Danmark-Norges Marine!

23. August 2019

 

Holmens Kirke feirer 400 år. Kirken, bygget av Christian IV,  er også det danske Søværnets kirke. Denne Kirken på Holmen  i det gamle verftsområdet, i indre havn i København, var i  sine første 200 år også vår. Her hviler ikke bare sjøhelten Admiral Tordenskjold, men her hviler også historien om den stolte og mektige Danmark Norges Marine.

Jeg er nok over gjennomsnittet interessert. Begrepet 400 års natten, om vår felles historie og Union med Danmark, passer dårlig med hva ettertiden har dokumentert av økonomisk, handelsmessig og kulturell utvikling i denne viktige perioden. Noe som blant annet ble nyansert dokumentert i beretningen om vår felles historie, skrevet av to norske og to danske forfattere på oppdrag av Fondet for dansk-norsk samarbeid.

Den livlige handel, inn og ut av Østersjøen, satte Norge strategisk på kartet. Eikeskogene på Sørlandet var forutsetningen for verftsindustri, og bygging av så vel handelsskip som Krigsskip. Seilingsledene gikk opp mot norskekysten og unna Vesterhavets lumske Nordjyske farvann.  Norske sjøfolk stod høyt i kurs. Blant disse nådde ingen større berømmelse enn vår unge, dristige og sagnomsuste Peter Wessel, adlet og gitt det kraftige navn Tordenskjold. Her hviler han så under sin minnetavle og det danske flagg, men han var altså i høyeste grad et produkt av Danmark Norge, våre maritime tradisjoner og sentrale plass i den store nordiske krig.

Holmens Kirke feirer 400 år. Under kirkehvelvet holder en liten gjeng tilårskomne menn på med å henge opp Kirkeskibet. Det er siste forberedelser for å få alt på stell til jubileumsgudstjenesten. De er ivrige, aktive og dedikerte medlemmer av Hennes Majestets Orlogsforenings Modellbyggerlaug. De kan fortelle, at modellen er bygget etter tegninger av et skip som aldri ble bygget. Det var tidlig på 1700 tallet, og Marinen hadde fått tilgang på så mye godt trevirke, at de valgte å bygge et større skip. Joda, det var nok prima eik, hugget i våre skoger og gjerne  fløtet nedover Topdalselva eller Otra, før det havnet på Holmens Verft. Det ga penger til skogeiere, arbeidsfolk og handelsmenn, og valuta til flesk, brennevin og fajanse på hjemveien.

Jeg er i København, og feirer tilhørighet og glede over vår nordiske hovedstad og gode naboforhold. Smørrebrød på Restaurant Schønemann, sild og hygge på Told og Snaps , og sykleturer rundt i byen i deilig sensommervær. Det går langs kanalene i Christianshavn, innom Christian IV des legendariske børs, Universitetet og Rundetårn- her anes storbyens plass som senter for dannelse, utdanning, handel og kultur i Tvillingriket Danmark Norge.

Joda, det er deilig å være norsk i  Danmark. Kanskje fordi, her er vi også hjemme. Vi har mye å feire. Vi har sterke bånd, stolte tradisjoner og felles historie. Legg turen om Holmens Kirke. Jubileumsprogrammet er rikholdig Her hviler ikke bare Tordenskjold, men også historien om Danmark Norges Marine. Som Piet Hein uttrykte det, “Danmark var ikke Danmark, om ikke Norge var til”

 Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 239 other subscribers