Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Kortreist lykke- sommer i Randesund og en rugg av en Steinbitt

30. Mai 2021

Kortreist Lykke! Det er sommer i Randesund, og vi har hatt besøk av barnebarn på hytta. Det ble første helga med skikkelig sol og varme. Mathilde (4,5) og jeg satte sniksnøre, og dagen etter dro jeg min første Steinbitt. En skikkelig rugg, som stirret olmt på meg da den brøt vannet, og dro seg opp mot 10 – 12 kg på ei rusta fiskevekt.

Så ble gode råd dyre. Hvordan i all verden skulle beistet håndteres. Human avliving ble første utfordring. Den slo med halen, og nærmest freste mot meg med en tanngard et monster fra dinosauræraen verdig. Utallige er historiene vi har hørt om avrevne fingre ,og skader på utsatte kroppsdeler i møte med Steinbittens skarpe tenner og malende kjeve. Ikke hadde jeg noen hammer tilgjengelig, men med  ei åre ble det til slutt et velrettet dunk mellom øynene, som fikk passivisert  ruggen uten varige men for fiskeren.

Foto: Siren Fredriksen

Med fangsten landet på brygga ble neste utfordring- hvordan i all verden skulle vi få sløyet, flådd og partert denne fisken? Skinnet er så seigt, at de under krigen brukte det til å lage fiskeskinnsko. Utstyret på hytta stod overhodet ikke til oppgaven vi hadde foran oss. Mathilde og jeg sjekket Google, Youtube og famile med erfaring. Det ble anbefalt å skru eller spikre hodet fast i brygga eller sjøbua, slaktekniv til partering, filetkniv og tang til å flå dyret, og vi innså at vi knapt hadde erfaring, kompetanse eller utstyr til jobben.

Løsningen ble som i brettspillet- ring en venn. Mathilde var helt enig, og vi slo nummeret til en god venn, ekspert, lidenskapelig serviceinnstillte og kundevennlige Reidar hos Fiskeekserten Reinhartsen. Han visste råd. Vi fikk komme inn med fisken. En stolt farfar  (63 1/2),  og ei veldig spent jente (4 1/2), pakket fangsten behørig inn, satte seg i bilen, og fikk en pedagogisk stjerneopptreden av Reidar. Crash kurs i filetering, og selv om han nok har sett større fisk og hatt langt større utfordringer enn dette følte vi, at nettopp vår Steinbitt var noe helt spesielt.

Spenningen var forløst, Mathilde snakket resten av dagen på inn- og utpust om opplevelsen med fangst og håndtering. Vi kunne invitere et par venner til grillet Steinbitt, nypoteter og Asparges i hytteveggen. Det er sol, varme, kjærlighet, vennskap og fiskelykke i Randesund.

Nei, vi trenger ikke reise langt- God Søndag

 

 

 

 

 

 

 Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 273 other subscribers