Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Kringvern om  den frie journalistikken

10. August 2014
For et par uker siden sluttet jeg meg til Facebookgruppen – ” Vi som støtter Sidsel Wold og den jobben hun gjør i Nrk “. Denne erfarne og innsiktsfulle NrK journalisten er gjennom lang tid utsatt for regelrett trakassering. Sidsel er utskjelt som ” Araberhore” og det organiseres krav om at hun må fjernes fra å dekke krig og konflikt i Midtøsten. Da er det viktig å slutte opp om hennes og NrK sin rett – og plikt til å rapportere det de ser når de er i begivenhetenes sentrum. De som prøver å kneble Sidsel Wold gjør det ikke fordi hun ikke er kompetent i sitt arbeid, men fordi de ikke liker det de ser og hører. Det passer ikke inn i deres eget bilde av konflikten! Vi må ikke la noen skremme henne til taushet.

Sterke følelser  er i sving når det rapporteres om Israel og Palestina. Det vekker et voldsomt engasjement og harme. Mange kjenner seg igjen og identifiserer seg med den ene eller annen part i konflikten. Gjennom kristen judaisk tradisjon, historie og overlevering kjenner vi igjen stedsnavn, historier og bilder og opplever derfor gjerne denne konflikten, krigføringen og konsekvensene av den sterkere enn det som skjer av grusomheter andre steder.

Skrekkbildene fra krigen – og dens ofre blir sittende på netthinnen. Det kan ikke være andre enn de mest avstumpede som ikke blir beveget og oppbragt over det vi får se av  menneskelig lidelse og drap av sivile og barn på et klaustrofobisk og beleiret lite område som Gaza. Jeg mener Sidsel Wold i sin tid har rapportert med innsikt, følelser og også engasjement for folkene på begge sider av konfliktlinjene. Hun har gitt oss fortvilelsen i den palestinske hverdag, men også vist den konstante og berettigede angst som den jødiske befolkning lever med for rakettangrep, selvmordsbombere og fremmarsjen av radikale islamistiske terrorister i den arabiske verden. Hamas har plassert seg blant disse.

Sterkt engasjement  gjør ofte blind. Nyansene forsvinner – og verden tolkes i rett og galt avhengig av hvem man sympatiserer med. Fra motsatt side av de som forsøker å stanse Sidsel Wold raser det nå voldsomt i Danmark. Tusenvis av aktører på Facebook krever at DR fjerner Martin Krasnik fra skjermen.  Krasnik har jødisk bakgrunn – og de mest ekstreme krever at enhver som snakker hebraisk eller har jødisk tro skal nektes å rapportere fra konflikten i Midt Østen. Det er ren og skjær rasisme.

Opphisselsen kom etter at Krasnik i programmet “Deadline” direkte, kritisk og tett på spurte Mads Gilbert om ikke han var et talerør for Hamas. Uavhengig av respekt for den store humanitære innsats Gilbert gjør i Gaza, hans glødende engasjement og sterke politisk plassering i konflikten gjør også et slikt spørsmål journalistisk berettiget. Vi ser hvordan alle aktører brukes for alt det er verdt i den løpende propagandakrigen – og det bør selvsagt en aktør som Mads Gilbert også ha tenkt gjennom å vite at han blir avkrevet svar for.

Nei, jeg oppfordrer til å slå kringvern om journalister som Wold og Krasnik og den frie journalistikken. De må fortsette å fortelle hva de ser, og de må ikke miste evnen til å stille kritiske spørsmål til hva som driver og motiverer de ulike aktører. Det er slik vi andre kan få øye på nyansene, og kanskje begynne å forstå snarere enn bare å fordømme.Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 256 other subscribers