Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Larsen's Bakery - lukter og smaker fra barndommens rike.

7. November 2021

Larsen’s Bakery er en nyskaping i det norsk amerikanske “Heartland” på Lista. Bakeriet ligger like over gaten for, Trunken, som best kan karakteriseres som en amerikansk, “General Store”, med alt av isenkram, godteri, julepynt og stash, som jeg husker fra guttedagene mellom Lapskaus Boulevard i Brooklyn og oppvekst på Hamresanden.

Skjønt, nyskaping er kanskje ikke det rette uttrykket for denne amerikansk inspirerte, pastellfargede Diner/Bakery retro-nostalgiske butikken og kafeen. På vei til Stavanger ble det forrige uke en kort avstikker til Vanse for å se og oppleve Larsen’s Bakery, som har vært i drift i et lite år. De har sikkert vært påvirket av Koronatiltakenes begrensninger på reiselyst og sosialt liv. Denne dagen yrte det av liv med småbarnsmødre som satt hverandre i stevne over kaffekoppene, pensjonister, et par forretningsfolk og nysgjerrige norsk-amerikanere, som meg selv.

I det jeg tråkket over dørstokken var det som å komme hjem. Hjem til det som en gang var. Hjem til tidlige barneår preget av oppvekst, som en utflytterfamilie til det norske amerika. Vi bodde på ulike adresser i Bay Ridge, Brooklyn, og i årene frem til tenårene også som en pendlerfamilie mellom sesongbedriften med camping, hytter og kioskdrift på Hamresanden, og pappas arbeidsturer om vinteren, til Dockbuilderlivet i New York.

Synet og lukten av donuts, waffles, pancakes og fargerike pastries fremkalte gode minner, liflige smaker, og motbeviste der og da Ibsens- “evig eies kun det tapte”. Det norske Brooklyn, som en gang var Norges tredje største by, er riktignok forlengst overtatt av horder av nye håpefulle immigranter, kunstnere og et mangfold av mennesker, som søker sammen for å sikre seg og sine en best mulig fremtid og gode liv. Slik byen alltid har vært åpen, mangfoldig og i endring.

Her og nå lever smaken av Amerika, ikke bare i minnene, men Larsen’s Bakery tryller frem en stabel av pannekaker med lønnesirup, høyst tilstedeværende, virkelig og “just som i Amerika”.

Interiøret er autentisk. Bord, stoler og farger hos Larsen’s Bakery er nærmest identiske med det turkise skai og krom  kjøkkenet mamma fikk med seg tilbake fra Brooklyn med Bergensfjord i 1962. Det havnet vel etterhvert på dynga, om enn det i dag ville vært av lokalhistorisk antikvarisk verdi, som dokumentert av Siv Ringdal ved Norsk Folkemuseum. I hennes verk, Med 110 volt i huset, får vi reise sammen til et vokabular, interiør og dagligliv preget av generasjoner med et bein i  Amerika og ett i Norge. Det, som en gang var oss, vil barn og barnebarn  bare kjenne  fra gulnede bilder i farfars bildealbum og fortellinger.

Men, smaken av Amerika kan de fortsatt få. Pannekaker med maple syrup står fortsatt på menyen- Takk til Larsen’s Bakery. We’ll be back.

God Søndag !Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 279 other subscribers