Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Mellom oss og isen er det intet

3. Mars 2018

Den store Kristiansander og pressemannen, Smitt Ingebretsen, sa en gang, ” Vi bor i Norge- mellom oss og isen er det intet”, det passer nå. Han skrev det for å minne oss om vår arv, vår plikt og vårt ansvar, for å fylle det mellom oss og isen med noe. Dette ansvaret innebærer  forsvar av land og folk, og beredskap mot truende farer.

Mars, den første vårmåneden er lunefull, og lever opp til sitt rykte. Denne uka har Sørlandets hovedstad sett ut som scener fra Alistair Macleans thriller, SOS Nordpolen. Det har vært stiv kuling til liten storm i kastene, snøen har lavet ned og veiene  er nærmest ufremkommelige. Ja, kulda er så streng, at selv medlemmer i Dyrebeskyttelsen har funnet frem pelsen de hadde arvet etter bestemor.

Det er visstnok et værfenomen med oppbygging av høytrykk og kaldfront fra Sibir, som feier den arktiske nordøsten nedover landsdelen vår, og ut i Europa. Ja, det blåser kaldt fra Øst og Russland nå. Ikke bare værmessig. Samtidig som landet vårt fryser ned har President Putin holdt sin tale til nasjonen. Også den kan få blodet i årene til å fryse til is. For å illustrere kulden i ordene, viste han film av en en rakett som slipper nyutviklede russiske atomstridshoder. Med digital teknologisk presisjon søker de sine programmerte mål, i Florida-“The Sunshine State”.

Ja, han vet at det blåser kaldt fra Nordøst. En kjent effekt av en atomsprenging vil være den såkalte-“Nuclear Winter”. Sollyset  blokkeres fra jordens overflate og sprer mørke, kulde, uår og elendighet over menneskeheten.

Vårmåneden mars skulle være lun og mild, og de dristigste av oss skulle tenke på å få vinterpresseningene av småbåtene nede i båthavna. Fra mitt vindu denne morgenen ser jeg snødrevet over Odderøya, isen som ligger tykk nede i Langfeldts Almenning og Christiansholm Festning, som ligger forsvarsløs mot de kalde vindene fra Nordøst. Festninga ble bygget for å verne byen mot engelskmenn og sjørøvere. Den gir ikke vern mot værgudene eller den kalde krigs retorikk.

I den moderne bygården vår finnes ingen pipeløp. Oppvarming skjer med strøm og vannbåren varme. 65000 strømkunder på Agder har opplevd strømbrudd under vinterens herjinger. Skjer det hos oss får vi pakke oss i bilen, kjøre til hytta og fyre opp peisen. Uten alternative varmekilder står vi i fare for å fryse ihjel. Kanskje noen bør ta en titt på byggeforskriftene?

Måneden henter sitt navn fra den romerske krigsguden Mars. Denne uka har vi fått et varsel- om ikke guddommelig, så i alle fall klart. Vi må skjerpe beredskapen i byen, landet og hos folket. Vi må verge land og folk mot truende farer. Både klima og despoter kan true. Det blåser kaldt fra Nordøst. Vi bor i Norge, mellom oss og isen er det intet!

 Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 257 other subscribers