Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Meningsfylt julestemning på Jegersberg Gård

5. Desember 2021

Jegersberg Gård ble målet for for spaserturen lørdag formiddag. Vi var bedt med sammen med barnebarn for å oppleve den spesielle stemningen som Jegersberg Gård, Rehabiltering og kompetansesenter for rusavhengige, innbyr til nå i adventstiden. Denne dagen var de velsignet med julehjelp fra oven. Snøen lavet ned, og i følge meteorologene skal det være hvitt, vinterlig og kaldt fremover også.

DAG TEMPERATUR VÆRET FØLES SOM
lør 4. des 0 / -3 °C Lett snøfall. Overskyet. -8 °C
søn 5. des -1 / -5 °C Lett snøfall. Overskyet. -11 °C

 

Gode 20 minutter gange fra sentrum ligger gården naturskjønt til, ved foten av det store tilrettelagte turområde Jegersberg. Vi ble møtt av et koselig lite julemarked med hjemmelagede produkter. Syltetøy, eplemost og håndarbeider fra gårdens egne, Kirkens Bymisjon, og andre samarbeidende lag og organisasjoner. På tunet flammer det liflig av et uttall bålpanner, og barna får være med i stallen til hestene. De kan få segr en kort  ridetur før vi benker oss til Nissegrøt med smørøye, sukker og kanel.

Stedets kjæledegger, langhårete Alpakka lamaer, strener rundt blant gjestene med nysgjerrige blikk, dumbjeller og nisseluer over ørene. Det var ikke så mange slike i tidligere tiders julefeiring, men ellers er stemningen på gården denne lørdagen, som bilder hentet fra eventyrbøkenes, Jul i Bakkebygrenda

Under idyllen ligger alvoret, slitet og  håpet til de som driver gården. Gjennom arbeid, fellesskap, mestring og ansvar går veien ut av rusavhengighet til jobb, egen bolig, et liv fri fra rus, og med styrke til å stå på egne bein. De som har gått dette løpet forventes også å gi tilbake, påta seg jobben som mentorer for nye som kommer til, være rollemønstere, veiledere, støttespillere og  tilstede for andre som trenger dem i fellesskapet. Gården drives i et interkommunalt samarbeide mellom Kristiansand, Vennesla og Lillesand, og et uttall av støttespillere.

I dagliglivet bor deltakerne på gården. Beboerne har ansvar for alt i fellesskapet, som gårdsdrift, rideskole, vask, matlaging og det som kreves i hverdagen. De tar på seg oppdrag som snørydding, trefelling, kløyving, tørking og salg av ved, grøfting, graving og et uttall av små håndverks og entreprenøroppgaver. Dette er mestring og kvalifisering, som leder videre ut i et ordinært og kompetitivt arbeidsliv.

I snødrevet, lyset og lukten av bålpanna, og med en forventningsfull stolt og glad 2 åring på sin første ridetur, lot jeg meg sikkert rive med av julestemning, adventstid og nostalgiske tilbakeblikk til slik vi gjerne skulle se at jula har vært. Uansett, det ble en stor opplevelse. De har  åpent hus og julemarked i dag også. Beboerne, de ansatte og initiativtakerne viser stolt fram hva de har fått til. Det har de all grunn til. Deltakerne er på god vei ut i hverdagslivet. På veien skapte de i går meningsfylt julestemning, håp og forventning for oss som var på besøk.

Lykke til og God Søndag !Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.