Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

New England Clam Bake- og Herrens glade dager

20. Juli 2018

foto: Åsa Barkved Olsen

Denne uka tok vi ut på vår årlige fantetur. Sammen med gode venner utforsker vi hver sommer kysten vår, og nye kulinariske gleder. I år ble det New England Clam Bake.

Denne tradisjonsrike retten er blitt til på den amerikanske nordøstkysten. En sommerlig glede på de mange strender og på øyer langs kysten av Maine, New Hampshire og Vermont. Vi måtte jukse litt. På ekte vis skal det fyres opp bål i groper i sanden eller i fjellet. I glørne legges store steiner, og over disse lag med tang. Opp i dette plasseres kurver med godsakene. Man tager hva man haver. Gjerne litt hummer, sjøkreps, krabbeklør, nypoteter, mais, skjell og muslinger.

Etter uker og måneder med varme, tørre og vakre dager er all bruk av åpen ild forbudt. Med fare for å kunne ha svidd av Hunsøya og halve Søgne skjærgård, valgte vi den lettvinte og trygge varianten. Alt i en stor kasserolle over kokeplata. Ferdig dampet anrettes herligheten på en avis, folie eller gråpapir, og med noen boller smeltet smør og persille som tilbehør.

Det dyppes, smakes, slurpes, smattes og nytes sammen med rikelig med øl eller vin. Om det er med Skagerak som nærmeste nabo eller på ei strand i Maine, det smaker marint, sjø og kyst. Sola gikk til slutt ned henover Mandalskanten ett sted. På kvelder som disse er ikke savnet av bålet så stort. Varmen slår ennå i timevis mot oss fra svabergene. Fjellet har suget til seg fornybar solenergi gjennom en lang dag.

Til de som måtte ønske å prøve, her er oppskriften på Kasserollevarianten, Men husk, man tager hva man haver.

Vi er nettopp tilbake. Vi fantet rundt med gode venner. Vi nyter Herrens glade dager. Turister i egen landsdel. Et par netter i uthavn, og landligge en dag eller to i en av kystbyene våre fra Flekkefjord til Risør. Det er sommer for oss. Nå før helgen meldte Gislefoss og Meteorologiske i Reiseradioen, at det fortsatt skal bli tørt og varmt vær i vår del av landet. Grip sjansen!  Finn dere ei strand, ei bukt eller en holme.

Disse gledene er oppnåelig for de fleste. Skjærgårdsparken ligger her, fri og tilgjengelig for alle. Har du ikke båt, kjenner du kanskje en av de en av tre sørlendinger, som etter statistikken har tilgang til en. Skulle du ikke være så heldig, er det sommertilbud og rutebåter fra de fleste av Sørlandsbyene ut til Skjærgårdens herligheter. Om det blir New England Clam Bake eller ei. Nyt dagene, sommeren, venner, samvær og hverandre.

 Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 239 other subscribers