NRK- og den kalde fine tida
Til lyden av Jokke og Valentinernes, “Her kommer vintern“, innleder NRK Sport hvert år vintersesongen. Denne uka kom sjokk meldingen. Fra 2021 blir den kalde fine tida uten verdenscuprennene i langrenn, hopp, alpint og kombinert i NRK kanalene. Vinterhelgene blir aldri det samme!
Nå trøster NRK seg med, at renn fra Østerrike, Norge og Italia ennå ikke er med i de rettighetene NENT Group ( Viasatkanalene) har kjøpt. Skiskyting, som almenkringkasterne NRK og ARD har gjort til beste TV Sport, auksjoneres heller ikke ut igjen før i 2022. Det er uansett dramatisk for NRK, og det er irriterende og verdiforringende å se stadig mer attraktivt TV innhold forsvinne bak kommersielle betal TV-murer. Utviklingen er utfordrende når lisensen samtidig forsvinner, og NRK over tid må konkurrere om politikernes gunst, og med forventningene andre aktører har på tilgang til den samme pengepotten.
Jeg føler med Kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen, og mine gamle NRK kolleger. Selv opplevde jeg noe lignende da TV2 i 2005 brøt samarbeidet med oss, allierte seg med Telenor, og passerte milliardgrensen for å snappe til seg den norske fotballen. Siden strakk heller ikke deres lommebok til. Fra 2017 og seks år frem betalte Discovery 2,4 milliarder for den norske eliteserien i fotball. Fra og med forrige Vinter OL var det også slutt på TV rettighetene til de Olympiske Leker .God journalistisk teft, nettoppfølging og radiorettigheter gjorde allikevel NRK til en relevant, men sekundær, OL kanal under vinterlekene i Sotsji.
Typisk forlanger rettighetshaverne, slike som de store idrettsforbundene, IOC og FIS et visst antall timer sendt på åpne og bredt tilgjengelige kanaler. Enkelte land har også lovregulert minstekrav til slik tilgang. Reklame mot de mest populære arrangementene skal være med å finansiere dette. Det får vi merke i mange og lange avbrudd. Resten av sendingene forsvinner inn i et vell av pakketilbud. Det selges ulike kombinasjoner av rettigheter mot et digitalt taksameter av priser pr visning, eller over tid. Det lønner seg kommersielt. Betalingsviljen blant de spesielt interesserte er stor. Men, nysgjerrigheten blant oss som bare er sånn passe interesserte er ofte så liten, at vi ikke velger oss til.
Når bredden blir borte svekkes annonsørenes ønske om å reklamere, sponsorene til de ettertraktede TV spotter eller utstillingsvinduer på idrettsstjernenes klær og utstyr uteblir. Vi vet ikke, men når de ekstremt sportsinteresserte forsvinner inn i hver sine ulike ekkokammere, kan oppslutningen om og rekrutteringen til sporten forvitre. Da taper alle.
Det er ikke bare penger som står på spill. Prestisje, engasjement, TV-profiler og kampen om publikum er også med i den potente mediecocktailen rettighetene til de viktigste sportsbegivenhetene er sammensatt av. I vrimmelen av sosiale medier og aktører går noen alenegang, og tar selv over direktekontakt med publikum. Johannes Høsflot Klæbo har over 95000 abonnenter til sin egen Vlog. Hva det betyr av inntekstmuligheter gjennom fremtidig produktomtale, sponsor og reklameinntekter vet ikke jeg. Sikkert er det uansett, at det mulige publikum sprer seg i stadig nye kanaler, tilganger og individualiserte opplevelser.
Ryktene tilsier at skiidrettene, som denne gangen forsvant fra NRK, gikk for opp mot milliarden. Pengene strekker ikke til for almenkringkasteren. Paradegrenene forsvinner. De nye rettighetshaverne må forsvare investeringen , og vil nok vite å presse reklamekroner og betalingsvillighet ut av hvert minste mulige minutt. Enn sålenge har vi en sesong igjen. Utpå høsten vil nok Jokke igjen synge en ny vinter i gang for NRK Sport. Etter det blir helgene i den kalde fine tida aldri det samme!
Følg bloggen