Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Om Erna, Korona, Nissen og jula

6. Desember 2020

Erna går god for Julenissen, men han bør ikke kysse mamma. Et underlig år går mot slutten. Bildet er et “screen-shot” fra Facebook siden til Statsministeren, og den pressekonferansen hun og Helseministeren holdt om smitteverntiltak, restriksjoner og anbefalinger for julen. Hvem hadde trodd, at en Statsminister fra Høyre skulle lage retningslinjer for hvor langt man bør sitte fra hverandre rundt julemiddagen, hvor mange gjester man kan ha, og å måtte svare på spørsmål om det er ok å få besøk av nissen på julekvelden.

Det siste gjorde hun med glimt i øyet, humor og en kjapp replikk. Såvidt hun visste kommer Nissen fra Nordpolen, og der er ingen smitte, og heller ikke behov for å legge restriksjoner på den rødkleddes bevegelsesfrihet. Så var det altså fortsatt et snev av politisk instinkt mot formynderstaten, og behov for å stå vakt om enkeltmenneskets frihet. Riktignok ikke mer enn, at Helseministeren måtte nyansere. Bent Høie ga klar beskjed, også Julenissen må holde avstand, og bør absolutt ikke få kysse mamma.

Vide fullmaktslover, lokale nedstenginger, påbud om munnbind, alkoholforbud og reiserestriksjoner, vi knapt kunne forestille oss, er kommet i kjølvannet etter Koronatrusselen. Det er ramme alvor. Resolutt handling, direkte kommunikasjon fra landets øverste leder og helsemyndighetene, åpenhet om dilemmaer og valg, har preget denne underlige og krevende tiden. De pålegger restriksjoner , gir tydelige råd og snevrer vår personlige frihet inn. Vi kan bare ane hvilken arbeidsinnsats, og offer Erna og  de andre selv legger inn. Det virker, Den andre smittebølgen er på retur, og Statsministerens høster respekt og popularitet.

Nå vet vi at vaksinen kommer. Den blir gratis, tilgjengelig gjennom samarbeid med EU, og sikret i tilstrekkelig antall doser til at alle kan få vaksinere seg frem mot påske. For sent allikevel til å la Nissen få kysse mamma, men det blir jul, og det nye året ligger an til å la oss igjen leve som normalt. Honnør til norske myndigheter, takk til helsepersonell, og alle som har ofret mye  så Koronaen ikke har fått fare så ille med oss, som i de fleste andre land. Takk, og God Jul etterhvert til  Erna og Bent Høie.

God Søndag

 Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 269 other subscribers