Eksportbedriftene er mine hverdagshelter! De viser vei til omstilling og lønnsomhet.
Eksportbedriftene er blitt mine hverdagshelter. Jeg leder Juryen for Eksportprisen, og ser Eksportbedriftene vise vei til omstilling og lønnsomhet!
I år ble det 3B Fiberglass AS på Birkeland, som fikk den gjeve prisen. Bedriften har siden 1970 vært gjennom oppgangs – og nedgangstider. Nå med indiske eiere, en entusiastisk ledelse og kompetente medarbeidere er de blitt verdensledende på spesialprodukter til vindmølleindustrien. De holder til på Birkeland, i en av innlandskommunene på Sørlandet. Med over to hundre ansatte er det en hjørnesteinsbedrift, i et heller næringsfattig område av landsdelen. Underskudd er snudd til lønnsomhet. Nesten en halv milliard i omsetning, og 37 millioner på bunnlinjen. Det er blitt til gjennom innovasjon, hardt arbeid og nese for kvalitet. Nye, større og mer effektive rotorblader til de største vindmølleparkene er løftet frem gjennom forskning, utvikling og kompetente miljøer på Agder, og i det industrielle clusteret på materialteknologi her.
Blant de argeste konkurrentene til prisen var Norway King Crab. Under entusiastisk ledelse av Svein Ruud , har en trussel mot kysten blitt snudd til god butikk. Krabbene fiskes av lokale tilknyttede fiskere. Hver Krabbe merkes, og de kan følges fra fiskerne hånd til Boccuse d’Or kokkenes skarpe kniver. Ja, dette er et produkt som skal ut til et kresent publikum på restauranter med stjerner i blikket, eller som allerede er tildelt annerkjennelse på Michelin himmelens firmament. Krabbene serveres på bordene til etablerte restauranter som NOMA, NOMIKOV, og andre i samme liga. Motsatt av lakseeksporten. Her er det små volum til høy pris. Krabbene har til og med fått sitt eget laksehotell på Gardermoen. Her nyter de livet i egne loungebassenger, før de sjekker inn på SK, LH, UA, eller andre flyselskaper til destinasjoner i København, Paris, New York eller Taipei. 52 millioner i årlig eksportverdi i 2016, 95 prosent til eksport og 16 millioner igjen på bunnlinjen. Hovedkontor , administrasjon og energi fra Bugøynes i Finnmark.
Gjennom juryarbeidet får vi hvert år presentert bedrifter, mennesker, miljøer og ansatte, som kan og vil. Vi starter med over 80 nominerte. Disse kvalifiseres, testes og vurderes ned til 10-12 enestående eksempler på bedrifter med omstillingsevne, høy eksportandel, lønnsomhet over tid, og betydelig potensiale. Jeg gleder meg til arbeidet, og må erkjenne at disse eksemplene på verdiskaping, vilje og evne er blitt mine hverdagshelter. Jeg skulle gjerne presentert dem alle, men det gjøres på en strålende måte her for årets finalister. Det er fjerde gang prisen deles ut, og jeg er glad for at vi gjennom denne, Eksportkonferansen og et aktivt mediesamarbeid med E24, får vise hva det er mulig å få til i dette landet. Det er en imponerende spredning av bedrifter, bransjer og miljøer fra alle deler av Norge, som er med å konkurrere om prisen. Det er summen av disse som bygger produkter, tjenester og markeder, som dagens unge og morgendagens arbeidstakere skal engasjere seg i, og bygge verdier fra.
Ofte dreier det seg om å videreutvikle kunnskap fra et marked, en bransje og et behov til et større. Den første prisvinneren vår var Jets Vakuum. Toaletter og sanitærinstallasjoner utviklet for skip og offshore krevde mindre vannforbruk. Det er blitt til miljøriktige og effektive håndteringssystemer og sanitærløsninger på land. Det er hva verden trenger, for å frigjøre seg fra den ekstreme sløsing med knappe vannressurser, som konvensjonelle vannklosetter reresenterer. Innsatsen er kronet med hell . Jets Vacuum toaletter er innovative, verdiskapende og miljøriktige produkter fra Norge, som nå finner vei til uante store markeder på land, som her på Castelao Stadion i Brasil
Det er GIEK, Eksportkreditt Norge, Innovasjon Norge og GIEK Kredittforsikring som organiserer Eksportkonferansen, og står bak prisen. Kort sagt- statens virkemiddelapparat for å fremme, utvikle og støtte opp om eksportbedriftene i Norge. Det hjelper ikke alltid å ha det beste produktet, en markedsmessig pris og et marked. I konkurransen globalt, må du kunne tilby finansiering også. Det hjelper virkemiddelapparatet til med. Du må forstå markedene du går inn i, du må vite hvem aktørene er, og de må bli fortrolig med deg som leverandør. Også her spiller virkemiddelapparatet og Innovasjon Norge en viktig rolle. Til syvende og sist, det er bedriftene og menneskene i disse som skaper arbeidsplassene, mulighetene, markedene og suksessene. Næringsministeren, Monica Mæland, viser å sette pris på bedriftene deres, og inviterer årlig de nominerte til en egen samling hos henne i Departementet. De er mine hverdagshelter. Slike vil gamle Norge ha. De bør vi alle heie på.
Følg bloggen