Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Våpen og Parkland = sammenheng?

16. Februar 2018

På hjørnet av Ocean Avenue og Federal Highway står denne karen. Han pusher våpen og LP plater.  Fyren er engasjert av en ny butikk i kjøpesenteret like over gaten for oss. Her selger de i tillegg til vinylplater, håndvåpen, rifler og alskens greier i ammo og selvforsvarsutstyr.  I Florida er det med lisens, fritt frem for å bære skjult våpen på seg, i bilen eller andre transportmidler.

Retten til å bære våpen er Grunnlovsbeskyttet gjennom den såkalte 2nd Amendment , og også gjennom den føderale staten Floridas egen lovgivning. Historisk å betrakte som et forsvar for den unge staten, et forsvar av grunnlovens individuelle rettigheter mot angrep fra totalitære herskere, og selvsagt som forvar for hjem, familie og eiendom. I de tidlige år i nasjonens historie, var det liten beskyttelse en kunne regne fra lokale eller sentrale politimyndigheter, og langs veien vestover måtte den enkelte selv kunne forsvare seg og sine. Slik sett, er lovgivningen og grunnlovsbestemmelsene definert utfra forutsetningene og tilstandene i det Ville Vesten.

Mange amerikanere  ser det ikke bare som en rett, men som grunnleggende trygghet å skaffe seg våpen og ammunisjon for å sikre seg mot reelle eller innbilte truende farer. Jeg vet ikke hvordan naboene flest oppfatter dette, men jeg oppfatter det langt fra trygt å ha denne karen stående å vifte med skiltet sitt. Skulle bilistene i forbifarten komme på, at de trenger en revolver eller 200 runder ammunisjon før helgen, er det bare å ta en u-sving å følge oppfordringen til karen med plakaten.

Mitt lønnlige håp, er at bilisten, den mulige kunden, faller i staver over Vinyl- samlingene før han kommer til våpendisken. Skulle han, for det er flest menn blant våpnkjøperne, gjøre det, kan det hende John Lennons Imagine, ville kunne få ham på bedre tanker. Det er nok våpen i Amerika. Det er alt for mange som bærer våpen i USA. Nærmere 15000 mennesker ble drept med skytevåpen i USA i fjor, 3700 av disse var barn, og det har vært en sterk økning i de siste to år. President Trump ble valgt med støtte fra National Rifle Association og våpenlobbyen, og han er allerede i gang med å avvikle lovverk, som Obama fikk vedtatt for å begrense retten til å kjøpe og bære våpen.

Det er helg. På hjørnet av Ocean og Federal står en fyr og vifter med skiltet sitt- Guns and Vinyl Record Shop. De som på impuls skulle stikke innom å få med seg sin “Saturday Night Special“, tenker neppe mye på forsvar av staten mot despoter og invasjonsmakt. Kanskje de tror det gir trygghet å kunne forsvare seg å sine med et billig håndvåpen, kjøpt på impuls. Statistikken viser at de øker faren for at noen vil bli skadet eller drept. Jeg føler i alle fall ubehag og økt utryghet over å ha fått denne våpenhandleren over gaten, og salgssaktiviteten i et veikryss i nabolaget, gir liten tiltro til ansvarligheten i forretningsvirksomheten. Litt lenger nede i gata ligger ei pantelånersjappe. Her står en annen fyr og veiver folk inn- “we buy gold and weapons”, heter det i hans kundebudskap.

Det er lite jeg kan gjøre med dette. Jeg kjøper ikke revolver, og inntil lovene endres og antall våpen måtte bli begrenset, får jeg huske strofene fra barndommens aftenbønn- “Fra synd, fra sorg, fra fare. Din engel meg bevare”. Fyren med revolveren i hanskerommet. Han stoler jeg ikke på.

Publisert første gang 160417Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 269 other subscribers