Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Pinocchios- effektiv gapestokk?

25. August 2018

Faktasjekk fremstilles, som var det noe nytt for pressen. Undersøkende journalistikk, kritiske medier, avsløring av feil, propaganda juks og fanteri, har vel alltid vært en sentral oppgave for våre frie medier. Systematiske sjekk av påstander, i det politiske ordskiftet eller i mediene, mot verifiserbare fakta er en anerkjent metode for god journalistisk virksomhet.
Fravær av slik journalistikk vil svekke demokratiene, og det politiske ordskiftet vil lett kunne utvikle seg til det rene demagogeri. I Norge har sentrale medieaktører gått sammen om å etablere Faktisk.no. Basert på etablerte etiske standarder, Redaktørplakaten og tilslutning til Vær Varsom plakaten sjekkes utallige påstander ut mot fakta. Manglende sannhetsgehalt, overdrivelser og løgner blir avslørt. Det er bra.
Alikevel undrer jeg meg litt over, at ikke dette skjer i den enkelte mediebedrifts egen regi. Jeg har alltid ment at faktasjekk, oppriktighet og åpenhet er kjerneverdier for journalistikken. Ja, det bør jo være selve målet for journalistikken, og ikke være noe som overlates til et eksternt organ utenfor pressen selv. På den annen side vil et slikt organ også kunne være ei effektiv vaktbikkje for å kontrollere meldinger og påstander i mediene selv. Mange har erfart at det er nødvendig.
Washington Post legger store ressurser i sin faktasjekk, og journalisten Glenn Kessler merker politikernes utsagn med sine “Pinocchios”for å avsløre politikernes usanneter, villedende påstander, løgn i politikken og det offentlige ordskiftet. Pinocchio er jo vel kjent for nesen, som vokste når han løy.
En Pinocchio gis for forsøk på å tildekke, og opp til fire for de åpenbare uetterretteligheter og usannheter. Løgner vil vi si, men avisen er tilbakeholden med det, ettersom de ikke kan etterprøve den skyldiges  intensjoner. Det er ille, men med en President Trump, som i snitt siden innsettelsen har blitt tatt i 7-8 forsøk på omgåelser av sannheten og villedende utsagn i snitt pr dag, er karaktersettingen høyst nødvendig.
Ja, nå sier de også klart – han lyver. Det er ugjenndrivelig dokumentert for hans tidligere utsagn om, at han ikke kjente til at pornostjerner og nakenmodeller ble betalt for å tie om sine forhold til ham. Hans forsvar nå er at det ikke var ulovlig, siden pengene ikke ble utbetalt fra kassa til Presidentkampanjen, men fra egen lomme . Fire Pinocchioer peker nese mot Presidenten, han lyver! Betegnende nok bruker avisen også bildet av en Pinocchio, som rødmer. Det burde Trump selv også gjøre, men for ham er angrep det beste forsvar- Jeg liker ikke Pinoccchioer, sier han.
Jeg liker ikke en President som fornekter sannheter, villeder, skryter mot bedre vitende, lyver og betaler folk for å holde kjeft om hva de vet. Slikt kan føre til avsettelse gjennom Riksrett (impeachment). Så lenge Republikanerne har flertall i Kongressen, og holder sin hånd over Presidenten, vil ikke det skje.
Men, flere løgner, lurvete kvinnehistorier eller avsløringer om samarbeid med Russland for å påvirke valgresultatet, bør få rødmen til å brenne i kinnene til Kongressrepresentanter og Senatorer. Markerer de ikke tilbørlig avstand til Trump, og alle hans gjerninger og misgjerninger, bør de få merke konsekvensen hos velgerne allerede i høst. Da vil faktasjekkere og Pinocchioer ha fungert som en effektiv moderne gapestokk. Måtte det skje!

 

 Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 239 other subscribers