Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Jordbær - Smagen av sommer

29. Juni 2018

Smagen av sommer er her. Jordbær, røde, fristende, søde, sunne – “hele væla er bare jordbær”, sang Prøysen. Best er de norske, sørlandsbærene, og aller best de fra hjembygda- fra Tveit!

Disse sesongens fargerike fristelser er mer enn bare smagsopplevelsen. De spiller opp et helt sanserike, minner fra barne-og ungdomstid og inngir smagen av sommer, som vi mener den burde være. Kanskje derfor også, at vi blir så ekstremt patriotiske i våre preferanser. Det begynner tidlig på våren. Tilårskomne fruer med skeptiske blikk står i frukt og grøntavdelingen, og veier skeptisk for og imot.  Er de norske? Ikke det nei, spanske sier du. Javel, “å ti får du de belgiske”? Ånei, æ venter heller på de norske, de kommer visst tidlig i år”

Når endelig de første lokale bærene kommer, synes vi nok de er i dyreste laget. Men, de er verd hver krone. Prisen faller fort, og snart fallbys de oss i alle butikker, på torvet og langs landeveiene rundt om i det ganske land. På Ve, like etter avkjørselen fra Kjevik Flyplass, står jentene på bildet. De selger bær fra min barndoms have. Egentlig haster vi hjem etter å ha kommet tilbake med ettermiddagsflyet fra en hektisk dag i Hovedstaden, men jordbærbua til bygdas jordbærkonge er umulig å kjøre forbi.

Som ungdommene i generasjoner før sikrer jentene  seg lommepenger fra sommerjobben, og oss andre daglig forsyning, så langt beholdningen og sesongen rekker. Vi må benytte oss av muligheten mens den er her. Fra mai/juni her syd til august september oppe i det Nordenfjeldske. Bærene, som smager bedre enn noe annet sted har fått bade seg i sol fra våre lange lyse dager. Om de lyder navn som Corona, Senga Sengana, Sonata, Rondo eller Susette spiller ingen rolle. Jordsmonn, klima, mange soltimer og kjølige netter er perfekte for å odle frem store, søte og saftige jordbær, men sesongen er kort.

Det er knapt grenser for hva bærene er godt for. De er sprengfulle av antioksidanter, B og C vitaminer. Godt for hjertet, blodtrykket, sexlysten og jamen skal de ikke virke dempende på eventuelle negative virkninger av alkohol også. Vips- bobler og jordbær er ingen tilfeldighet. Under fjorårets Wimbledon turnering i tennis ble det satt til livs 150.000 porsjoner med jordbær og skyllet ned med 29000 flasker Champagne. Helse og glede hele veien frem mot høsten.

Helst går det i jordbær med fløde hos oss. Herligheden toppes med melis, og syn, smag og lukt maner frem gode opplevelser, minner og selve smagen av sommer, som den bør være. I Tveit jobbet ungdommen om sommeren enten i jordbærågeren eller på campingplassen på Hamresanden. Min mor styrte kafeen, kiosker og Soft Is maskinen. Det bidro nok til svinnet, ikke helt reglementert, men slik naturalhusholdningene ei gang må ha oppstått – jordbær og Soft Is er åpenbare komplementære tjenester. Jeg vet ikke helt hvordan valutaen i byttehandelen ble fastsatt, men den lokale jordbærbonden bar ofte tilfreds ut sitt spann med Soft Is bakveien, mens mamma spanderte jordbær og is på ansatte, familie og venner.

Ifølge landbruksstatistikken setter hver nordmann til livs 4 kg jordbær i året. Akkurat nå fråtses det i friske bær rundt om i de tusen hjem. I kjøkken og kjeller syder det og koker fra safting og sylting. På torvet, eller i et veikryss nær deg, sitter noen på en campingstol med et overfødighetshorn av jordbær foran seg. De selger helse, smag og opplevelser.

Smagen av sommer venter!Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 257 other subscribers