Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Trump, President en bananrepublikk verdig

15. November 2020

Picture: amgreatness.com

Trumps siste dager i det hvite hus, er som scener fra en president i en bananrepublikk verdig. Han forskanser seg nå i sin imaginære verden, omgitt av nikkedukker, som entusiastisk klapper når han twitrer sitt patetiske, «We won by a lot». Sannheten er at Biden pr. nå har vunnet valget med 78,6 millioner stemmer. Mer enn 5,5 millioner flere enn de som er registrert og avlevert for Trump.

I valgmannstemmer er Biden oppe i 306 mot Trumps 232, etter at også Georgia ble erklært å gå til Biden. Det er samme seiersmargin, som Trump i 2016 erklærte en “Landslide victory». Politisk tradisjon, alminnelig dannelse og fremfor alt virkelighetens tarv skulle tilsi at taperen, Trump, nå hadde ringt sin motkandidat og ydmykt erkjent tapet og gratulert Biden, som landets neste President. I tillegg, overfor folk og land takke egne tilhengere, men så å oppfordre dem til å slutte opp om landets nye leder, og de formidable oppgaver nasjonen står overfor. Slik har det vært i Amerika.

Tvert om med Trump. Han bestrider grunnløst valgresultatet, og nekter den valgte adgang til kritisk viktige oppdateringer på utenriks, forsvars og sikkerhetspolitikk, som han selv og President Elects før ham har fått. Ille nok, men verre er, at han nører opp om motsetninger og hisser til voldsutgytelser. Samtidig planlegger han en serie av kampanjelignende tilstelninger for å la seg hylle av egne klakkører, som valgets egentlige vinner.

Tilsvarende er knapt registrert andre steder enn i tyranniske regimer, og land med ledere som Ceaucescu i Romania, Lukasjenko i Hviterussland, Peron i Argentina, Stroessner i Paraguay, og en stripe fallerte despoter i Sør- og Latinamerika. Jo, Trump er virkelig, en President en bananrepublikk verdig.

Men, USA er ingen bananrepublikk. Demokratiet utfordres, men folkets og nasjonens vilje vil manifesteres når Biden den 20 januar innsettes som Amerikas Forente Staters 46 President. Karl Rove, blant de fremste republikanske partistrateger siden 80 tallet  var denne uken soleklar, “this election won’t be overturned” Han sa også, at veien til fornyet balanse og enhet i USA går gjennom å erkjenne tapet, og legge valget bak seg.

Trump lytter ikke. Han fortsetter i sin innbilte verden å kalle seg en vinner. Han lytter kun til de som spiller opp sitt ego og  det imaginære “we won by a lot”. Så la ham ta ut på sin kampanjetur for å motta hyllest fra sine svorne tilhengere. De ser sin helt, vi andre og resten av verden ser, som et speilbilde fra Keiserens nye klær, en avkledt og smålig Donald Trump. Slik skriver han selv ut sitt siste kapittel fra dagene i det Hvite Hus, i vanære.

En President, i sannhet en bananrepublikk verdig.

God Søndag

 

 

 Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.

Join 256 other subscribers