Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Ubalansert venstresving fra NRK Helgemorgen

25. Mai 2025

Jeg er blodfan av NRK Radio, og ikke minst Nyhetsmorgen. Gjennom uka gir den meg oppdateringer, bakgrunn for nyhetene og kommentar til det som skjer ute og hjemme. I Helgemorgen mer analyse, dybde og refleksjon. Forrige søndag fikk vi et innslag med dokumentasjon for at de økonomiske forskjeller i Norge øker basert på en analyse av Professor Emeritus Kalle Moene. I lite akademiske ordelag konkluderte han, at noen få stikker av med de viktigste  gevinstene.

Utgangspunktet for analysen er tall fra Statistisk Sentralbyrå, om hvordan inntektsutviklingen for privatpersoner ville vært, om man tilordnet dem selskapsgevinster/overskudd, som ikke blir tatt ut som utbytte, men holdes igjen i bedriftene.

Etter at Kalle Moene ukritisk legger til grunn at dette viser hvordan og hvorfor de rikeste blir rikere, gir han innspill til hvordan dette kan repareres gjennom kraftig heving av arveskatt og formuesskatt. Dette er tema som vi vet vil prege høstens stortingsvalg, og verken utlegningen til Professoren, valg av debattdeltakere  eller programlederen Morten Kræmer viste snev av vilje til å behandle temaet  ulikhet og skatt balansert.

Den etterfølgende debatten mellom Stortingsrepresentant Tuva Moflag ( AP) og Bystyremedlem i Tromsø Paul Julius Skogholt (SV) hadde ingen refleksjoner omkring utgangspunktet for påstanden om at de rike blir stadig rikere, og at tilliten mellom befolkningsgrupper geografisk og i samfunnslag vil forvitre. Tvert om- her ble det en konkurranse mellom representanter på venstresiden om hvem som ville fordele mest, og inndra mer av privat sektor og bedriftenes overskudd til statskassa.

Siden jeg sluttet i NRK har jeg utvist varsomhet med å kommentere kritiske sider ved allmenkringkasteren, som jeg har stor tillit til og glede av. Men, denne morgenen kan det ikke ha vært mange voksne hjemme i redaksjonen, eller vilje hos programlederen til å leve opp til NRKs mål, og  NRK plakatens publisistiske krav til:

NRK skal verne om sin integritet og troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig i forhold til personer eller grupper som av politiske, ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innholdet. Virksomheten skal preges av høy etisk standard og over tid være balansert. Saklighet, analytisk tilnærming og nøytralitet skal etterstrebes,

En bør kunne forvente kommentar, spørsmål og refleksjon til hva tilbakeholdt overskudd faktisk er. Jo, det vil gjerne tilordnes bedriftens egenkapital. Det styrker balansen, bedriftens evne til å sette penger i innovasjon, omstilling, investeringer, ny virksomhet og nye arbeidsplasser, så vel som å trygge de eksisterende. Og – det er resultat etter at bedriften har betalt skatt på overskuddet med 22 prosent selkapsskatt.

Lykkes bedriftene med å skape verdier vil også eiernes  formue øke, men velger aksjonærene heller å ta utbytte til seg selv beskattes dette med ytterligere 37,8 prosent på eierens hånd. Selv de teoretiske tilnærminger fra Kalle Moene og SSB bør korrigere for latent skatt før urettferdigheten i systemet utbasuneres som fakta ved inngangen til et valgår, hvor nettopp skattepolitikken vil stå sentralt.

I min verden er  tilbakeholdte overskudd det motsatte av hva de i Helgemorgen blir utlagt som. De er bevisst ikke tatt ut til inntekt for eierne, de skusles ikke bort i sportsbiler og skjørlevnet, som introen fra programlederen kunne gi inntrykk av. Nei, de kan brukes til å nedbetale gjeld, gi grunnlag for nye lån og videre investeringer i bedriften, velferdstiltak for ansatte og fremfor alt videre vekst og utvikling til gode for lokalsamfunn, ansatte og landet vårt. Dessverre er det heller slik at eiere tvinges til å ta utbytte fra bedriften for å kunne betale formuesskatten sin, selv om bedriftens situasjon og styrene ville ha ønsket å la disse pengene bli i bedriften og virksomheten.

Gjennom bedriftsdemokratiet, ansattes representanter i selskapenes styrer, dialog med tillitsvalgte i det lokale partssamarbeidet, og lovgivers krav og forventninger til bedriftene vil bedriftens planer bli til. Jeg har gjennom et utall av styrer og arbeid i og for næringslivet aldri opplevd annet enn at dette samarbeidet tar utgangspunkt i bedriftens og samfunnets beste. Det er her ansvar utøves, og tillit skapes mellom eiere, ansatte og lokalsamfunn. Debatter, som denne Helgemorgen, og ukritisk å sette likhetstegn mellom tilbakeholdte overskudd og økende ulikhet gjør det motsatte. Jeg  er eng i kritikken reist av Kristin Clemet, og ser innslaget som manglende respekt for kravet til balanse i NRK Radio.  Det kan repareres med å ta utfordringen fra Clemet. Hva sier dere Nyhetsredaktør O.E Henden og Vibeke Furst Haugen ?

 

 

 

 



Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.