Johnny B. Weekly

Strøtanker om politikk, samfunn og det som måtte passe seg.

Vårfornemmelser i snødrevet

5. Mars 2017

Denne helga ble det sendt ut obsvarsel fra meteorologiske, 40 – 60 mm nedbør i Agder og Telemark. Snakk om Fastelavensrie, også nå som kalenderbladet viser mars. Den første vårmåneden. Heller enn å trosse værvarselet, og gi seg i kast med ufremkommelige vinterveier, kastet vi oss på en svipptur til Danmark. For oss Kristiansandere, bare en tre timers fergetur borte.

Om enn grå skyer lå over Jyllands kyst, var vi over i et annet klima. Ikke bare fysisk, men også kulturelt, gastronomisk og politisk – på kontinentet. Våronna er så smått begynt for de danske landmenn. Det pløyes, harves og klargjøres her og der. Lukten av svinebondens gylle henger stramt i luften. Vi tar med oss eimen av naturgjødselen også. Istedet for fare for å kjøre seg fast i snødrevet på vei gjennom Setesdalen, setter vi kursen mot danske smørrebrød, og lækkerier av det tradisjonelle og klassiske slaget.

Bordet venter  hos Morten Gamini i “Den Bette Kro” i Vingaardsgade i Aalborg.  Morten Gamini har gjort det igjen.

Denne seriegrunderen er godt i gang med sin tredje kro. Først en liten hjørnekafe, “La Strada” , som med ryktet om god hjemmelaget og ekte mat, raskt ble for liten. I dag huser den en irsk pub. Derfra til ” Hos Henius”, som løftet frem grunnleggeren av DFS Danske Forenede Spritfabrikker og Aalborgakvaviten. Her ble Morten hedret, og nominert til prisen Årets Frokostrestaurant i 2015.

Og nå, i gang igjen, i et av byens eldre sjarmerende og renoverte hus. Her er det interiør, atmosfære og meny, som virkelig oppfyller for meg Smaken av Danmark. Over røget ål, Christiansøpigens marinerede  sild og hjemmelavet lun leverpostej, føles vinteren like tilbakelagt som kalenderbladet skulle tilsi. Våren, foråret, som varsler varme, lange dager, grønne marker og etterhvert lukten av båtpuss, saltvann, holmer og sjøliv, står for døren. Forventning, undring og sitrende glede. Jeg må ikke til Danmark for å trigge alle disse gode følelser, men de fornemmes nå over Mortens smørrebrød. Også sanselig og kunstnerisk finner jeg gjenkjennelse og tilhørighet i  diktet:

Det er søndag. Det er begynt!  Snøen laver ned over et  vintergrått Kristiansand. Presenningene ligger fortsatt godt forvart over båtene nede i Langfeldts Almenning. Vi får holde vinterstøvlene på ei stund til.   Men gråvær til tross, vi har kjent smaken av vår. Enn så lenge, nynner jeg med trøst og forhåpning med til forårets strofer

Nyt denne hyllest til våren , og god søndag.Følg bloggen

Skriv inn din e-post adresse for å få varsler ved nye innlegg.